9 Şubat 2009 Pazartesi

pembe saçörgülü hırka modeli


Beden 42, 46 ve 50. Parantez içinde tire işaretinden önceki sayılar 46 beden, sonraki sayı lar 50 beden içindir. Eğer yal nızca bir tek sayı verilmişse bu her üç beden için de geçerlidir.
Malzeme: Kaşmir karışımlı yün lü el örgü ipliği yak. 700 (750 800) gr pembe; 5 numara örgü şişleri, 60 cm uzunlukta 5 nu mara yuvarlak numara örgü şişi. ; 6 adet gümüş renkli, büyük çamaşır kopçası ve kancası.

Lastik örgü: Gidiş sırası 3 ilm. yüz, 2 ilm. ters değiştirerek örün. Dönüş sırasında ilm. gö ründükleri gibi örün. Saç örgülü lastik desen A: Sayfanın üstündeki A örnek şe masına göre örün. Sol dış ke nardaki sayılar dönüş sıralarını göstermektedir. Sağ kenardaki sayılar gidiş sıralarıdır. Belirtil meyen dönüş sıralarında ilm. göründükleri gibi örün. Enine tam desen dağılımı izleyen açık lamalarda verilmektedir, d ve e okları arasındaki motifi = 5 ilm. 10 kez örün. Yukarı doğru 1 kez 1. - 13. sıraları örün, sonra 2. -1 3. sıraları sürekli tekrarlayın.
Saç örgülü lastik desen B: B örnek şemasına göre örün. Sol dış kenardaki sayılar dönüş sıralarını göstermektedir. Sağ kenardaki sayılar gidiş sıraları dır. Belirtilmeyen dönüş sırala rında ilm. göründükleri gibi örün. Enine sıraya 54 (57 - 60) ilm. başlayın. Yukarı doğru 1 kez 1. - 13. sıraları örün, sonra
2. - 13. sıraları 4 kez tekrarla yın=61 R, ardından 1 kez 62. 75. sıraları örün, bu arada 62. sırada şemada verildiği gibi 2 ilm. artırın = 56 (59 - 62) ilm. Son olarak 64. - 75. sıraları sü rekli tekrarlayın. Örnek semasın daki boş kareler hiç bir anlam taşımamaktadır. Yalnızca izlene bilirlik sağlamak için şemaya yerleştirilmişlerdir.
Saç örgülü lastik desen C: Örnek şemasına göre örün. Sol dış kenardaki a harfi dönüş sıra larını göstermektedir. Sağ kenardaki sayılar ve harfler gidiş sıralarıdır. Belirtilmeyen dönüş sıralarında ilm. göründükleri gi bi örün. Ende tam desen dağılı mı izleyen açıklamalarda veril miştir. Yukarı doğru 1 kez 1. 14. sıraları örün, sonra 3. - 14. sıraları sürekli tekrarlayın. Örnek semasındaki boş kareler hiç bir anlam taşımamaktadır. Yalnızca izlenebilirlik sağlamak için şe maya yerleştirilmişlerdir. İşaret açıklamaları için bak: CD = 1 uzatılmış ilmek: ilm. Gidiş sırası ters örer gibi örmeden alın, ipi ilm. arkasından yürütün, izleyen dönüş sırasında bu ilm. ters örün.
ilm. sağa doğru çaprazlayım 5 ilm. yardımcı şişe alıp işin arkasına koyun, 5 izleyen ilm. yüz örün, sonra yardımcı şişteki 5 ilm. yüz örün.
= 10 ilm. sola doğru çaprazlayım 5 ilm. yar dımcı şişe alıp işin önüne ko yun, 5 izleyen ilm. yüz örün, sonra yardımcı şişteki 5 ilm. yüz örün.

Örnek denemesi: 19,5 ilm ve 23,5 sıra saç örgü desen hafifçe esnetilerek = 10×10 cm. Arka parça: 104 (1 10 - 116) ilm. başlayın. İzleyen dağılımda saç örgülü lastik desen A örün, bunun için 1 dönüş sırasıyla başlayın: kenar-ilm, Ok a (b - c) dan ok d’ye kadar 27 (30-33) ilm, d ve e okları arasındaki 10 motif = 50 ilm, ok e’den sonra 25 (28 - 31) ilm, kenar-ilm. Başlangıçtan 48 cm = 113 sıra sonra her iki yanda kol evleri için 2 ilm. kapatın. Sonra her 2. sırada 0(1-2) kez 2 ilm ve 3 kez her defasında 1 ilm.kapa tın= 94 (96 - 98) ilm. Kol evi nin boyu 21 cm = 50 sıra olun ca tüm ilm. kapatın. Sol ön parça: 54 (57 - 60) ilm. başlayın. İzleyen dağılımda saç örgülü lastik desen B örün, bu nun için 1 dönüş sırasıyla başla yın: kenar-ilm, Ok a (b - c) ye ka dar 52 (55 - 58) ilm, kenar-ilm.
Başlangıçtan 26 cm = 61 sıra sonra şemada verildiği şekilde 2 ilm. artırın ve B örnek şemasının 62. sırasından devam edin= 56 (59 - 62) ilm. Kol evini sağ ke narda arka parçayla aynı yüksek likte ve şekilde çalışın= 51 (52 - 53) ilm. Kol evinin boyu 1 7 cm = 40 olunca yaka açıklığı için sol kenarda kenar 18 ilm. kapatın. Sonra her 2. sırada 1 kez 3 ilm, 1 kez 2 ilm ve 2 kez her defasında 1 ilm. daha kapa tın. Kalan 26(27 - 28) omuz il meğini sağ kenarda izleyen sıra da kapatın. Sağ ön parça: Karşıt olarak aynı örün, ama saç örgü leri daime ters yöne çaprazla yın, bak örnek şeması.

Kollar: 47 ilm. başlayın. Geniş pervaz için 20 cm = 47 sıra las tik örgü örün, buna 1 dönüş sı rası ve kenar-ilm. Sonra 1 ilm. yüzle başlayın, bak örnek şema sı C sıra a. Sonra C saç örgü-las tik desen ile kenar-ilm. arasında 1. sıradan itibaren devam edin, bu arada 1. sırada şemada veril diği şekilde 4 ilm. artırın - 51 ilm. Eğimler için her iki yanda pervazdan sonra 3. (5. - 5.) sıralarda 1 ilm. artırın, sonra her 8.(6. - 6.) sırada 9 (11-9) kez
her defasında 1 ilm ve her 4. sı rada 0(0-4) kez her defasında 1 ilm. daha artırın= 71 (75 -79) ilm. Artırmalarda her iki yanda lastik örgü desene uyum sağlayın. Pervazdan 34 cm = 80 sıra sonra her iki yanda kol yuvarlağı için 3 ilm. kapatın. Sonra her 2. sırada 1 kez 2 ilm, 14 kez her defasında 1 ilm, 1 kez 2 ilm ve 1 kez 3 ilm. kapa tın. İzleyen sırada kalan 23 (27 - 31) ilm. kapatın.

Tamamlanması: Parçaları gerin, nemlendirin ve kurumaya bıra kın. Dikişleri kapatın. Ön parça pervazlarını uzatılmış ilmekler den içe katlayın ve dikerek bas tırın. Yuvarlak şişle yaka açıklığı kenarından içten 105 ilm. alın Yaka için açık sıralar halinde las tik örgü örün, buna 1 dönüş sı rası ve kenar-ilm. Sonra 3 ilm. ters ile başlayın. Yaka yüksekliği 1 3 cm olunca ilm. göründükleri gibi gevşek olarak kapatın. Ko ları takın. Kancaları sağ ön par çanın pervazına dikin, 1. kanca tam yaka başlangıcına gelmeli ve diğerlerini her defasında 10 cm aralıklı olarak dağıtın. Kop çaları karşı gelecek şekilde sol pervazın üstüne dikin.

kolay kalemle örülen şal modeli


“l.sıra: Tığ ile 10 zincir çekin, 10.zinciri uzatın ve şişe geçirin. Bir önceki zincirin içine batın,1 zincir yapıp sıkıştırın, ilmeği uzatarak şişe geçirin. Aynı noktaya batarak 3 kez daha uzatarak şiş üzerinde toplam 5 ilmek toplayın, ilmekleri şişte bırakın. Tığ ile aynı noktaya batın,10 zincir çekin. Son zinciri uzatarak şişe geçirin, bir önceki zincirin içine batın,1 zincir yapıp sıkıştırın, ilmeği uzatarak şişe geçirin. Aynı noktaya batarak 3 kez daha uzatarak şiş üzerinde toplam 5 ilmek toplayın. İlmekleri şişte bırakın. Tığ ile aynı noktaya batın, 10 zincir çekin… Aynı işlemleri tekrarlayarak istediğiniz uzunlukta örerek 1. sırayı tamamlayın.2. sıra: Son çiçekten sonra 10 zincir çekip 1 çiçek daha yapın. 7 zincir çekin. (Köşe dönüşü) Geri sayıp 3. çiçeğin orta yaprağına batıp sıkıştırın. 7 zincir çekin. 7.zinciri uzatın ve şişe geçirin. Bir önceki zincirin içine batın, 1 zincir yapıp sıkıştırın, ilmeği uzatarak şişe geçirin. Aynı noktaya batarak 3 kez daha uzatarak şiş üzerinde toplam 5 ilmek toplayın. 7 zincir çekin alt sıradaki çiçeğin orta yaprağına batıp sıkıştırın…Aynı işlemleri tekrarlayarak sıra sonuna kadar örün. 3.sıra: Son çiçeğin ortasına battıktan sonra 7 zincir çekip 2 çiçek daha yapın. (Köşe dönüşü) 7 zincir çekin, alt sıradaki çiçeğin ortasına batın, 7 zincir çekin, son zinciri uzatarak çiçeği yapın, 7 zincir yapın… İstediğiniz uzunluğu elde edinceye kadar örün. Not: l.sıra çiçek araları 10 zincir, diğer sıralarda ise çiçek araları 7 zincir olacak.

açıklamalı üçgen şal modeli


Renk nos 778 beyaz
UYGULAMA
10 zincir çekin, uçlarını birleştirerek halka yapın. 3 zincir çekin, tığa ip dolayın, halkanın içine batarak 3 kerede çekin. Aynı işlemi bir kez daha yapın. 4 zincir çekin, tığa ipi dolayarak halka içine batın, 3 kerede çekin. Aynı işlemi 2 kez daha yapın. Bir örümcek yapın, üzerine bir örümcek daha yapın. Tığa ip dolayın, halkanın ortasına batın, 3 kerede çekerek çıkın. Aynı işlemi 2 kez daha tekrar edin. 4 zincir çekin, tığa ip dolayarak halkanın içini 3 kez aynı şekilde doldurun. 5 zincir çekin. Geri dönün tığa ip dolayın, halkanın içine batarak 3 kerede çekin. Aynı işlemi 2 kez daha yapın. 4 zincir çekin, tığa ipi dolayarak halka içine batın, 3 kerede çekin aynı işlemi 2 kez daha yapın. 1 örümcek yapın. Önceki örümceğin ortasına batın, sıkıştırın. 5 zincir çekin, aynı noktaya batın (halka) sıkıştırın. 1 örümcek yapın. Tığa ip dolayın, daha önce yaptığınız 4 zincirin içine batın, aynı şekilde doldurun (halkanın içine batarak 3 kerede çekin. Aynı işlemi 2 kez daha yapın. 4 zincir çekin, tığa ipi dolayarak halka içine batın, 3 kerede çekin aynı işlemi 2 kez daha yapın) 5 zincir çekin. Geri dönün tığa ip dolayın, halkanın içine batarak 3 kerede çekin. Aynı işlemi iki kez daha yapın. 4 zincir çekin, tığa ipi dolayarak halka içine batın, 3 kerede çekin. Aynı işlemi 2 kez daha yapın. Bu işlem kenarlarda şalın sonuna kadar devam edecek.
1 örümcek yapın, tığa ip dolayın, önceki örümceğin ortasına batın, (5 zincirle yapılan halkanın içine) 3 kerede çıkın, 3 zincir çekin, tığa ip dolayarak 3 kerede çıkın, 3 zincir çekin. Tığa ip dolayarak 3 kerede çıkın, 3 zincir çekin, tığa ip dolayarak 3 kerede çıkın. 1 örümcek yapın, tığa ip dolayın, kenara atlayın (4 zincirin içine daha önce yaptığınız kenar işlemlerini tekrarlayın). 5 zincir çekin, dönün, kenar işlemlerini uygulayın. 1 örümcek yapın…. 5 zincirler yeni motiflerin başlangıç yeridir. Bu şekilde başlangıç ve kenarları oluşturduktan sonra bir sırada 16 motif oluncaya kadar örgüye devam edin. Kenar oyası: Uzun kenarın uçundan ipi şala tutturun. 10 zincir çekin, 10. zinciri biraz bol bırakın. 6 zincir çekin, tığa 4 kere dolayın, bol deliğe batın, 4-5 kerede çekin (zincir boyunca) aynı işlemi 7 kez yapın ve son ilmekleri tığ üzerinde toplayın. Sonuncusunu yaptıktan sonra tığ üzerinde topladığınız tüm ilmeklerin hepsini birden tek zincirde toplayın. Zinciri sıkıştırın.
10 zincir çekin, biraz boşluk bırakarak kenara tutturun. Aynı işlemleri tekrar ederek şalın kenarını tamamlayın.

tığ ile bayan tifitik bere modeli

2 numara tığ ile 6 zincir çekip kapatın. 1. sıra: 18 adet trabzan örün. 2.sıra 1 önden 1 arkadan trabzan örün, üst sıralarda arkadan ördüğünüz trabzanlarda 1 arttırarak 10 sıra örün. Daha sonra 5 sıra eksilterek örün ve 2 sıra düz trabzan örün. Üzerine uygun renkte katmerli çiçek örüp dikin.

ajurlu kahverengi panço pelerin modeli

untitled-1-copy2

İp: 450 gr Şiş: 5,5 numara Beden: 38

YAPILIŞI:
Modern pançoya 149 ilmekle başlayın. 2 sıra lastik örün. Her iki tarafta 4′er ilmeği 1 ters, 1 düz lastik, arada kalan 141 ilmeği baklava ajur olarak örün. 25 cm sonra her iki yanda 45 ilmekten sonra kemer açıklığı olarak 8 cm örün. Ortadaki ilmekleri de 8 cm ördükten sonra ilmekleri birleştirip 45 cm örün. Ortada 39 ilmeği yaka açıklığı için kesin. Dönüş sırasında kestiğiniz ilmekleri şişe atarak 45 cm örün. Her iki yanda 45 ilmekten sonra kemer açıklığını yapın. 25 cm daha örüp tamamlayın. Yaka çevresine tığla ince oya yaparak bitirin. AJUR 11 İLMEK ÜZERİNDE Sıra: 3 ilmek düz örün, 2 İlmeği toplayın, 1 dolayın, 1 düz örün,
1 dolayın, 2 ilmeği toplayın, 3 ilmek düz örün, arka sırayı ters örün. Sıra:
2 ilmek düz örün, 2 ilmeği toplayın, 1 dolayın, 3 ilmek düz örün, 1 dolayın, 2 ilmeği toplayın, 2 ilmek düz örün. Sıra: 1 ilmek düz örün, 2 ilmeği toplayın, 1 dolayın, 5 ilmek düz örün, 1 dolayın, 2 ilmeği toplayın, 1 ilmek düz örün. Sıra: 2 ilmeği toplayın,
1 dolayın, 7 ilmek düz örün, 1 dolayın, 2 ilmeği toplayın. Sıra: 1 ilmek düz örün, 1 dolayın, 2 ilmeği toplayın, 5 ilmek düz örün, 2 ilmeği toplayın, 1 dolayın, 1 düz örün. Sıra: 2 ilmek düz örün, 1 dolayın,
2 ilmeği toplayın, 3 düz örün, 2 ilmeği toplayın, 1 dolayın, 2 ilmek düz örün. Sıra: 3 ilmek düz örün,
1 toplayın, 2 ilmeği toplayın, 1 düz örün, 2 ilmeği toplayın, 1 dolayın,
3 ilmek düz örün. Sıra: 4 ilmek düz örün, 1 dolayın, 3 ilmeği toplayın, 1 dolayın, 4 ilmek düz örün. Sıra: Bu sırada 1. sıradan başlayın.

kroveze yelek modeli bayan örgü modelleri


yapılışı:Önlere 52 ilmekle başlayın. 3 sıra 1 düz, 1 ters lastik örün. Üzerine ön ortasında kruvaze olması için 16 ilmek artırın. Daha sonra yakayı V yapın. İki sırada fer ilmek eksilterek örün. Kolu 3-2-1-1 kesin. Arkaya 88 ilmekle başlayın. Lastik üzerine Ön yüzünde ters, arka yüzünde 1 ters, 1 düz olarak devam edin. Kolu 3-2-1 kesin. Yeleğin çevresine renkli ip ile tığla 1 sıra zincir çekip tamamlayın. 2 sırada 1′er ilmek artırarak ön yüzünde ters, arka yüzünde 1 ters, 1 düz olarak örün.

örgü cocuk elbise modeli

Beden: 36 Beden (Açıklama yetişkin
bedenine göre verilmiştir)
Renk no: 002 Mavi
6 numara tığ, 6 numara şiş
UYGULAMA
Ön-Arka: 60 İlmekle başlayın, 23 sıra düz
örün. 23. sıradan sonra ters sıraları örerken
sol taraftan 5 ilmek kesin. Tüm ilmekler
bitinceye kadar devam edin. Aynı şekilde
arkayı da örün. Yanlardan dikerek iki
parçayı birleştirin. . Kol oyuntusunu oluşturarak örmeye devam edin. 6. sırada yakayı biçimlendirmeye başlayarak omuza kadar 6-7 sıra örün. Omuzları dikerek birleştirin. Kol: 37 ilmekle başlayın. 4 sırada bir ilmek artırarak 22 sıra örün. Her iki taraftan (düz sıraları örerken) 1 ilmek keserek 15 ilmek kalıncaya kadar örgüye devam edin. 15 ilmeği birden keserek kolu bitirin. Kolları dikin, bedenle birleştirin. Şiş ile ördüğünüz parçanın eteğine siyah beyaz detay fotoğrafında gösterilen motifi 10 sıra uygulayın.
Firkete yaparak hazırladığınız saçakları etek ucuna ve kollara dikin.