7 Şubat 2009 Cumartesi

kolay örgü bolero modeli







200 ilmek 2 düz 2 ters olarak örgüye başlanır. 1 karış kadar ördükten sonra ilmekler yarıya indirilir. Bunun için 2 ilmek düz, 2 ilmek ters, 2 ilmek düz şeklinde örgü yapılır. Bu bölümde 1 düz,1 ters olrak örülür. 2 karış kadar ördükten sonra ilmekleri tekrar 2 katına cıkaracağız. Aralardan arttırma yapacagız fakat sikkat edin arttırdığınız ilmekler delik oluşturmasın. İlmekleri alırken burarak alın. O zaman delik olmaz. Yine 2 düz,2ters olarak 1 karış örülecek ve ilmekler bitirilecek. 2 düz 2 ters ördüğümüz bölümler yanlardan dikilecek. Alttaki resimlere bakarsanız daha kolay anlayabilirsiniz. Çok kolay bir model. Başta 200 ilmek örmesi zor geliyor ama bittiğinde harika bir model cıkıyor. Bu ölcüler 38-40 beden içindir. Sİzin ölcüleriniz daha büyükse ilmek sayısını arttırabilirsiniz.

V yakalı örgü bayan kazagı

Beden 36/38
Malzeme: Saf yün örgü ipliği yak. 400 gr zeytin yeşili ve ince moher el örgü ipliği yak. 200 gr eflatun ya da lila: 6 numara örgü şişleri. 60 cm uzunlukta 6 numara yuvarlak örgü şişi

Dikkat: Kazağın tamamını bir kat yün ve 1 kat moher ipliği birlikte alarak örün!
Lastik örgü: 2 ilm. yüz, 2 ilm. ters
Pirinç örgü: 1 ilm. yüz, 1 ilm. ters. ilmek türünü her 2 sırada değiştirin. Yüzün üstüne ters, tersin üstüne yüz gibi.
Saç örgü desen: Örnek şemasına göre örün.( Örnek Şeması İçin Tıklayınız...) Sağ kenardaki sayılar gidiş sıralarını göstermektedir. Dönüş sıralarında ilmekleri göründükleri şekilde örün. Ende ve boyda tüm ilmekler ve sıralar semada verilmiştir. Kazağın tam desen dağılımı aşağıdaki açıklamalarda gösterilmektedir. Örnek semasındaki boş kareler hiçbir anlam taşımamakta olup, yalnızca daha rahat izlenebilmesini sağlamak için verilmişlerdir. Örnek şemasının 39. sırasından sonra her iki yanda pirinç desen başlamaktadır, 61. sıradan sonra da tamamı pirinç desen olarak işlenecektir.
16 ilm. sola doğru çaprazlayın: 8 ilm. yardımcı şişe alıp İşın önüne koyun, 8 izleyen ilmeği sırasıyla işaretler göre örün, ve buna 2 ilm. yüzle başlayın, sonra yardımcı şişteki 8 ilmeği sırasıyla işaretlere göre örün, buna da 2 ilmek yüz ile başlayın
16 ilm. sola doğru çaprazlayın: 8 ilm. yardımcı şişe alıp işin önüne koyun, 8 izleyen ilmeği sırasıyla işaretler göre örün, ve buna 2 ilm. tersle başlayın, sonra yardımcı şişteki 8 ilmeği sırasıyla işaretlere göre örün, buna da 2 ilmek tersle ile başlayın
Vurgulanmış eksiltmeler: Sağ kenar: Kenar ilm, 2 ilmek birbirinin üstünden geçirerek birlikte örün = 1 ilmeği yüz örer gibi örmeden alın, izleyen ilmeği yüz örün ve örmeden aldığınız ilmeği bu ilmeğin üstünden geçirin. Sol kenar: 2 ilmek yüz birlikte örün, kenar ilm.
Örnek denemesi: 21 ilm ve 19 sıra lastikli saç- örgü desen = 10x10 cm: 1 5 ilm ve 19 sıra pirinç örgü = 10 x 10 cm; her iki deneme parçası da çift kat iplik ve 6 numara şişle örülmüştür.
Arka parça:
Bir kat yün bir kat moher alıp çift kat iplikle 90 ilmekle başlayın. Sonra örnek şemasına göre lastikli saç örgü desende verilen tam ende örgüye devam edin. Başlangıçtan 39. sıra= 20 cm sonra her iki yanda pirinç desene başlayın ve örnek şemasına göre ortaya doğru genişletin, bu arada eksiltmeleri şemada verildiği şekilde çalışın. Başlangıçtan 61. sıra= 32 cm. Sonra tüm ilmekler üzerinden pirinç örün = 74 ilm. Pirinç desene geçtikten 4 cm = 8 sıra sonra - arka ortadan ölçülerek - her iki yanda kol evleri için 3 ilm. kapatın. Sonra her 2. sırada 1 kez 2 ilm ve 4 kez her defasında 1 ilm. kapa-tın= 56 ilm. Kol kesiminden 20 cm = 38 sıra sonra omuzlar için her iki yanda 8 ilm. kapatın. Sonraki 2. sırada 1 kez 7 ilm. daha kapatın. 1. omuz kesimiyle birlikte yuvarlak yaka açıklığı için ortadaki 20 ilm. kapatın ve iki tarafı ayrı örün. iç kenarda daha fazla yuvarlaklık için izleyen 2. sırada 1 kez 3 ilm. daha kapatın. Böylece bir tarafın ilmekleri tükenmiş olacaktır. Diğer tarafı da karşıt olarak aynı şekilde tamamlayın.
Ön parça:
Arka parça gibi örün, ancak V-yaka açıklığıyla. Bunun için kol evlerini kesmeye başlamanızla birlikte işi ortadan ikiye bölün ve iki tarafı ayrı örün. iç kenarda eğimler için izleyen 2. sırada 1 ilm. vurgulayarak kapatın. Sonra * 4 ve izleyen 2. sırada her defasında 1 ilm. vurgulayarak kapatın, 'yıldızlar arasını 3 kez tekrarlayın, sonra her 2. sırada 4 kez daha her defasında 1 ilm. vurgulayarak kapatın. Omuz kesimini dış kenarda arka parçayla aynı yükseklikte ve şekilde yapın. Diğer tarafı da karşıt olarak aynı şekilde tamamlayın
Kollar.
Çift kat farklı yünle 56 ilm. başlayın.
Sonra lastikli saç örgü de-sende örnek şemasıne göre örün.: Kenar-ılm. Sonra 1. oktan işe başlayın 2. oka kadar örün. kenar-ilm. ile bitirin 5. ve 15. sı ralarda her defasında yalnızca ortadaki iki çaprazlamayı yapın, 25 ve 35. sıralarda da her defasında yalnızca ortadaki çaprazlamaları yapın, bu çaprazlamaların iki yanında yalnızca lastik örgüye geldiği şekilde devam edin. Başlangıçtan sonra 39. sıradan 48. sıraya kadar tüm ilmekler üzerinden geldiği şekilde lastik çalışın. Sonra sağ kenarda kenar ilmekten sonra, sol kenarda kenar ilm. önce 9 ilm. üzerinden pirinç desene başlayın ve pirinç örgüyü 60. sıraya kadar örnek şemasına göre ortaya doğru artırın, bu arada eksiltmeleri çalışmayın. Böylece kol genişliği için yan artırmalara gerek kalmayacaktır. Başlangıçtan sonraki 61. sırada = 32 cm tüm ilmekleri pirinç örmeye geçin= 56 ilm. Pirinç örgüye geçtikten 1 2 cm = 24 sıra sonra -kol ortasından ölçülerek- her iki yanda kol yuvarlaklığı için 3 ilm. kapatın. Sonra her 2. sırada 3 kez her defasında 2 ilm, 6 kez her defasında 1 ilm, 2 kez her defasında 2 ilm ve 1 kez 3 ilm. kapatın, izleyen sırada kalan 12 ilm. kapatın.



Tamamlanması: Parçaları gerin, nemlendirin ve kurumaya bırakın. Dikişleri kapatın. Yuvarlak şişle ve iki kat farklı iplikle yaka açıklığı kenarından 102 ilm. alın. Pervaz için ! yuvarlak sıralar halinde lastik örün, bu arada tam ön ortaya 2 yüz ilm. gelmesine dikkat edin. Sonra sivri uç kısım için her yu- ; varlak sırada ortaya gelen 1. il- : meği kendinden önceki ilm. yüz birlikte-örün, ortaya gelen 2. ilmeği kendinden sonraki ilmekle birbirinin üstünden geçirerek birlikte-örün, bak: Vurgulanmış eksiltmeler. Pervaz yüksekliği 3 cm olunca ilm. göründükleri şekilde kapatın. Kolları takın.

Örgü Modeli Kaynağı: Burda Örgü